Kam nas pripeljejo poročila NIJZ

mk

Spoštovani,

v zvezi s prispevkom
»V Sloveniji se zdravi vse več odvisnikov od konoplje«,
s podnaslovom
»V letu 2015 dve odpovedi srca zaradi uporabe konoplje«,
ki je bil objavljen dne 6. 6. 2017 na portalu MMC RTV SLO/STA,
vas zaradi podaje celovite in korektne informacije želimo seznaniti z določenimi dejstvi, ki se nanašajo na v prispevku omenjeni dve smrti, povezani s konopljo.

  1. NIJZ je že januarja objavil Poročilo o stanju drog v letu 2016, v katerem je sprva navedel, da gre med dvema smrtnima primeroma in konopljo celo za neposredno povezavo. Navedeno je zbudilo zanimanje domače in tuje strokovne javnosti, saj tovrstni primeri v nekaj tisoč letni uporabi konoplje niso znani oz. evidentirani. Kmalu zatem je tudi NIJZ prepoznal pomoto in sporno navedbo v poročilu popravil tako, da je namesto neposredne vzročne zveze navedel, da sta smrti povezani z uporabo konoplje.
  2. Zaradi strokovnih pomislekov o pravilnosti tozadevnih zaključkov, navedenih v poročilu NIJZ, se je za neodvisno proučitev navedenih dveh primerov oblikovala mednarodna delovna skupina strokovnjakov iz različnih institucij na področju konoplje (ZDA, Kanada, Izrael, Češka, Avstrija, Slovenija).
  3. Uradno je bila podana zahteva za dostop do informacij javnega značaja, s katero so bili zaprošeni podatki, na podlagi katerih je NIJZ prišel do takšnih zaključkov. NIJZ je zavrnil zahtevo, vendar je Informacijski pooblaščenec na podlagi pritožbe v bistvenem pritrdil zahtevi in NIJZ naložil, da skladno z njegovimi navodili v določenem roku predloži dokumentacijo v zvezi z javno objavljeni podatki v poročilu NIJZ.
  4. Medtem je bila od institucije za sodno medicino, prav tako na podlagi zahteve za dostop do informacij javnega značaja, pridobljena dokumentacija za en primer (smrt zaradi odpovedi srca). Rezultati toksikoloških preiskav krvi in urina kažejo na prisotnost THC, pri čemer ni znano v kakšni obliki in na kakšen način je bil zaužit, poleg tega pa se pojavljajo še druga relevantna vprašanja. V uradnem zaključku je med drugim navedeno, da tudi na podlagi »rezultatov alkoholometrične in toksikološke preiskave krvi in urina ni bilo mogoče zanesljivo ugotoviti vzroka smrti.«, prav tako »Vzroka odpovedi srca ni bilo mogoče zanesljivo ugotoviti.« Glede na navedeno so določene navedbe o povezavah s konopljo (kanabis) v poročilu NIJZ in povzeto v medijih napačne. Strinjamo se z oceno izvedenca: »Natančno je potrebno prebrati zaključek in ga tudi ustrezno interpretirati. Dvomim, da je tako storil NIJZ.«.
  5. Kanabinoidi vplivajo na kardiovaskularni sistem in mnogi znanstveniki jih raziskujejo kot potentne molekule za uravnavanje prevalentnih kardiovaskularnih težav moderne civilizacije. Tako so že potrdili, da znižujejo krvni tlak ter povišajo srčni utrip. To je izrazito določen čas po zaužitju, pri čemer so vplivi zelo individualni. Povišan srčni utrip po zaužitju lahko poslabša obstoječe srčne težave, vendar pa do sedaj zaradi zaužitja konoplje niso znani primeri srčnega zastoja brez predhodne kardiovaskularne anamneze oz. ni ustrezno dokumentiranih primerov, ki bi dovolili nedvoumno sklepanje o vzroku smrti zaradi uživanja konoplje. V primeru že obstoječih srčnih težav oz. rizičnih skupin, sočasne konzumacije npr. kofeina, tobaka, je tveganje večje.
  6. Izpostaviti je treba tudi, da so znani številni primeri srčnih zastojev brez jasne etiologije in samo dejstvo, da so v krvi najdeni metaboliti thc, ni dovolj za navajanje vzročne povezave med konopljo in smrtjo.

 

ICANNA – Mednarodni inštitut za kanabinoide

Zveza NVO na področju drog in njihove uporabe

En odziv na “Kam nas pripeljejo poročila NIJZ”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja