MNENJE MINISTRU ZA INFRASTRUKTURO VEZANO NA MOREBITNO SPREJETJE UREDBE O DROGAH

NA SEJI VLADE RS dne 23.03.2017

Spoštovani g. minister!

Spodaj Vam posredujem mnenje vezano na Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, katere sprejetje je bilo prejšnji četrtek preloženo na zahtevo SD ter dodatno kako bo sprememba vplivala na zakonodajo za katero je zadolženo ministrstvo.
Napisano se omejuje na posledice, ki jih ima sprejetje uredbe v tej obliki na prometno zakonodajo in posledice sprejetja uredbe ne bodo nedolžne. Obenem sem že pojasnil, da je konoplja kot hrana prisotna že več let v RS in da skrpucalo Ministrstva za zdravje (MZ) posega v kmetijstvo, malo gospodarstvo in predvsem ustavne in človekove pravice državljank in državljanov RS.
voznik

 

Uradniki z MZ (iz kakršnihkoli razlogov) ne odstopajo od prohibicije rastline in ustvarjanja monopolnega položaja kakšni tuji farmacevtski družbi spotoma pa bodo povozili vse, kar je v vseh teh letih narejeno za rehabilitacijo rastline, ki je predvsem hrana, odličen akumulator za sanacijo onesnaženih tal in osnova za marsikatero industrijo (tudi avtomobilsko kjer se uporablja za zvočno in termoizolacijo ter ojačitve konstrukcij električnih vozil).

V prilogah posredujem še mnenje Zveze NVO za droge in njihovo uporabo s katerim dokazujem, da uradniki zavajajo, ko v obrazložitvah pišejo, da je več kot 50 dokumentov, ki so jih dobili od NVO (in verjetno še od koga ampak tega ne navajajo) osredotoča na definicijo konoplja-kanabis. Zveza NVO (glej prilogo) je zelo jasno argumentirala zakaj le THC (natančneje delta-9 tetrahidroksikanabinol in njegovi psihoaktivni derivati) iz cveta konoplje sodi v III skupino (ter, da Buproprion dejansko sodi v I skupino nevarnih učinkovin ampak to zdravilo/strup ni predmet tega dopisa).

PROMETNA ZAKONODAJA

Iz naše zakonodaje je treba črtati PREPOVEDANE DROGE in napisati PSIHOAKTIVNE SUBSTANCE, legalne ali ne, ker je že prizvok PREPOVEDANE zadosti, da te obsodijo. V primeru konoplje je to daleč najbolj alarmantno, ker je konoplja edina rastlina, ki je v celoti prepovedana (od korenine do semen) ne glede na to, da je v njej le en (1) kanabinoid, ki ima v večjih odmerkih kratkotrajne psihoaktivne učinke. Nekatere sorte proti koncu cvetenja prično proizvajati v ženskih cvetovih večje količine tetrahidrokanabinolne kisline (THCA), katere zaužitje ne povzroča nobenih psihoaktivnih učinkov. Šele s segrevanjem nad 120°C se THCA razgrajuje v psihoaktivno obliko: delta-9 THC. Več kot 144 preostalih kanabinoidov v konoplji pa dosedanjih raziskavah ni psihoaktivnih in imajo tako kot THC ogromen potencial za zdravje. Ker predoziranje z njimi ni mogoče in niso psihoaktivni bi jih bilo bolje obravnavati kot prehransko dopolnilo – tako kot v tujini obravnavajo drugi najbolj raziskan kanabinioid – kanabidiol (CBD).

Policist trenutno uporablja pripomočke (testerje) za določanje kanabinoidov, ki pa dajo pozitiven rezultat tudi na povsem neaktivne kanabinoide, ki jih lahko povzroči že uživanje konopljinih čajev ali legalnih živil na osnovi konoplje. VENDAR je ta »tester« lahko šele indic, da policist ob tem, ko zazna nezanesljivo obnašanje, nekoga napoti na strokovni zdravniški pregled.

Zdravniški pregled opravi zdravnik, ki je strokovno usposobljen, da opravi postopek za prepoznavo simptomov oz. nezmožnosti voznika za nadaljevanje vožnje. Če zdravnik ne zazna nobenih simptomov, ki bi kazali na, da je nekdo pod vplivom psihoaktivnih substanc, se postopek tu konča.
Če namreč zdravnik ne potrdi suma policista, je vsak poseg v telo nesorazmerno grob poseg v človekove pravice. V Sloveniji se je dogajalo, da so posameznikom jemali vozniška dovoljenja in pošiljalo položnice za kazni za prekršek zaradi rezultatov testerjev in ne mnenja zdravnikov.

Upam, da se zavedate, da bo zato veliko postopkov na višjih ali vrhovnih sodiščih razveljavilo odločitve temeljnih sodišč. Ampak ljudje ostanejo brez denarja, vozniške in marsikje brez službe!
Če zdravnik potrdi policistov sum, predlaga osebi, da prostovoljno odda telesne tekočine za ugotovitev substance. Vlada je zelo lepo razložila, na seji dne 16. 03., zakaj je testiranje poseg v pravice in telesno integriteto človeka – na primeru testiranja poslancev!
Če oseba v odvzem tekočin ne pristane, policist napiše predlog sodišču, ki na podlagi zdravnikovih ugotovitev in utemeljitev s sodno odločbo odredi poseg v telo.

V pravilniku je potrebno natančno opredeliti vse psihoaktivne substance, zaradi mene, lahko tudi metabolite, saj če so psihoaktivni, prav tako vplivajo na vožnjo. Vendar pa ta psihoaktivnost mora biti potrjena in ne samo zato ker si je to nekdo na Ministrstvu za zdravje to izmislil. Prav tako morajo biti določene mejne vrednosti in vse ostalo kar spada zraven.
Vse to kaže na to, da je ZPrCP napisan tako, da policistom povzroča težave v postopkih ugotavljanja primernosti za nadaljevanje vožnje pri vozniku in da zaradi tega posledično prihaja do precejšnjih stroškov za proračun RS.

Zavedam se, da se pripravljajo spremembe in dopolnitve ZPrCP ampak veliko preveč voznikov, ki so kadili konopljo tudi do 14 dni pred preizkusom sline in testiranjem krvi ali urina, kot tudi pri tistih, ki so jedli kruh, semena, pili čaj ali jedli kekse iz industrijske konoplje pokaže prisotnost metabolitov (THC-COOH in THC-11-oična kislina), ki nimajo nikakršne psihoaktivne učinkovitosti, jih pa telo zelo dolgo hrani v maščobnem tkivu
Omenim naj še dejstvo, da v Sloveniji približno 30.000 ljudi uporablja smolo iz konoplje zaradi lajšanja bolečin ali samozdravljenja in se kljub temu vozijo z osebnimi vozili na preglede ali fizioterapije. 80 % vseh bolnikov, ki ima raka uporablja smolo iz konoplje. Če ne zaužijejo večje količine smole iz konoplje neposredno pred vožnjo, le ta ne vpliva na sposobnost vožnje.

ZA KONEC:
ČE V PREDLOGU UREDBE OSTANE KONOPLJA KOT RASTLINA PREDLAGAM, DA SE NA VLADI POGOVORITE ŠE Z MINISTROM ŽIDANOM, DA KONOPLJO BRIŠE S SEZNAMA RASTLIN, KI SO DOVOLJENE V KMETIJSTVU!

MINISTRSTVO ZA INFRASTRUKTURO BO PA LAHKO DELEŽNO USTAVNE PRESOJE ZAKONA, KI TEMELJI NA NAPAČNIH PREDPOSTAVKAH, DA JE RASTLINA V CELOTI PSIHOAKTIVNA!

LP
Dean Herenda
Vodja Nacionalnega centra za upravljanje prometa
Ministrstvo za infrastrukturo

En odziv na “MNENJE MINISTRU ZA INFRASTRUKTURO VEZANO NA MOREBITNO SPREJETJE UREDBE O DROGAH”

 1. Hi! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My site addresses a lot of the same topics as yours and I
  believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Great blog
  by the way!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja